Smits Keukens

Werkbladen

Je koopt niet iedere dag een nieuw werkblad. Welke materialen zijn er inmiddels? En wat zijn hun voor- en nadelen? En dan kun je ook nog kiezen uit honderden kleuren. Smits Keukens helpt je graag bij deze oriëntatie.

Kiezen voor Kwaliteit

Het aanbod van Smits Keukens omvat keukenbladen, achterwanden, tafelbladen, badkamerbladen en vensterbanken in uiteenlopende materiaalsoorten: Toplaminaat (kunststof), (keramisch), Composiet (composietsteen), Graniet, terrazzo en beton, r.v.s., massief hout, Frosted glass

De bladen kenmerken zich vooral door de strakke hoekverbindingen, de vrijwel naadloos geïntegreerde spoelbak en de onberispelijke afwerking met (luxe) randlijsten. Met name de kunststof bladen, waarvan de draaglaag wordt gevormd door watervast verlijmd multiplex in plaats van spaanplaat of MDF.

Graniet

Een granieten keukenblad is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad; geen bestanddeel wordt er nog uitgehaald of aan toegevoegd. Dit robuuste materiaal is niet alleen vrijwel onverwoestbaar, maar ook bijzonder expressief. In een granieten keukenblad kunnen steeds weer andere patronen worden ontdekt, en zijn tint past zich iedere keer aan aan de lichtval en de inrichting van de keuken. En omdat geen enkele granietsoort hetzelfde is, en zelfs binnen een en dezelfde groeve de kleur en structuur van het steen nog variëren, is ieder granieten keukenblad uniek.

Graniet is een delfstof die diep in de aardlaag ontstaat door stolling van vloeibare mineralen, waaronder kwarts. In de loop van miljoenen jaren wordt het door natuurlijke krachten naar boven gestuwd. Daar waar het door erosie is blootgelegd, wordt het gedolven: in de groeven van Brazilië, Zuid-Afrika, India, Scandinavië en de landen rondom de Middellandse Zee. De uitgehakte blokken graniet worden rechtstreeks naar de steenhouwerij gebracht, waar er centimeters dikke platen van worden gemaakt. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen, die de keuken een luxe aanzien geeft. Die bewerkingen vereisen echter wel speciale gereedschappen en machines. Smit Keukens werkt daarom samen met een topleverancier: de gerenommeerde steenfabrikant Jetstone. U heeft keuze uit maar liefst drie varianten: gepolijst graniet (hoogglans), gezoet graniet (zogenoemde eiglans) en gebrand graniet (antiek). Ook zijn de bladen verkrijgbaar in verschillende diktes. De 2+2-uitvoering is een 20 mm dikke granieten toplaag, onderlijmd met een 40 mm brede en 20 mm dikke serpentinolijst en voorzien van een randlijst. De 3cm-uitvoering is 3 cm massief graniet met een geslepen en gepolijste randafwerking.

Kunststof

Kunststof is een van de meest functionele materialen voor een keukenblad. Een kunststof oppervlak is hard en bestendig, en bijzonder makkelijk schoon te houden. Als het wordt gecombineerd met een drager van multiplex, is het blad bovendien 100% watervast.

Een kunststof blad is echter niet alleen volkomen berekend op een jarenlang, intensief gebruik. Het sluit ook gegarandeerd aan op uw wensen en mogelijkheden. Kunststof is namelijk verkrijgbaar in zoveel kleuren en dessins, dat u altijd een blad kunt vinden dat past bij uw keukenkasten – én bij uw budget, want kunststof bladen zijn er in verschillende prijsklassen. De standaardbladen bieden u vooral praktisch voordeel. Combineert u het blad met een speciale randlijst, dan kiest u voor design dat toch nog heel betaalbaar is.

Smits Keukens levert in kunststof het zogeheten Toplaminaat Keukenblad. Toplaminaat Keukenblad is een geregistreerd handelsmerk van de Stichting Platform Keukenwerkbladen, en alleen de leden mogen deze naam hanteren. Daarmee staat het gelijk aan een kwaliteitskeurmerk. Platformleden zijn immers verplicht maatwerkbladen te produceren die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Toplaminaat slaat dan ook niet alleen op het materiaal van het bladoppervlak; het geeft net zo goed aan dat het blad de top is in kunststof!

Bij normale verontreiniging hoeft u het blad slechts af te sponsen en na te drogen met een doek. Koffie-, thee-, wijn- en vetvlekken kunt u verwijderen met een huishouddoekje of een zachte nylonborstel, gedrenkt in een sopje van afwasmiddel of groene zeep. Zo nodig laat u dit enige tijd intrekken, en vervolgens spoelt u de plekken na met water. Ingetrokken plekken of vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift kunt u wegkrijgen met thinner of aceton. Bij aankoop van een het Toplaminaat Keukenblad van Smits Keukens ontvangt u een boekje met praktische informatie over het gebruik en onderhoud.

Terrazzo

Als u een landelijke keuken wilt, is terrazzo hét materiaal voor uw aanrecht. Dit ambachtelijk vervaardigde, nostalgische keukenblad ademt niet alleen de sfeer uit van grootmoeders tijd, maar bezit ook dezelfde ouderwetse degelijkheid. Het is zó duurzaam dat u er een leven lang plezier van heeft – temeer daar u eventuele vlekken nog redelijk kunt wegwerken!

Terrazzo is een eeuwenoude techniek die oorspronkelijk uit Italië komt, en in de eerste helft van de 20e eeuw zeer gewild werd in ons land. Het is een verzamelnaam voor (gewapend) sierbeton. Smits Keukens maakt het terrazzoblad altijd op maat. Daartoe wordt, precies volgens uw persoonlijke wensen, een speciale bekisting gemaakt, waarbij tal van vormen denkbaar zijn. In die mal wordt dan een mengsel gegoten van cement en marmerkorrels van verschillende kleur en grootte. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald en geslepen, waardoor de onderliggende korrelstructuur zichtbaar wordt. Tot slot wordt het gepolijst en geïmpregneerd: zo ontstaat een blad dat zelfs beter in grootmoeders keuken past dan graniet. Het standaardassortiment van Smits Keukens omvat de meest actuele kleuren, maar op aanvraag zijn ook andere kleuren mogelijk. Standaard is het blad 4 cm dik, maar het kan voor u worden opgedikt naar 8 cm.

Composiet

Composietsteen bestaat overwegend uit kwarts, hetzelfde natuurlijke materiaal dat ook in graniet zit. Daardoor is het ook hard, en heeft het zo’n natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen niet puur natuur. Aan de mineralen worden namelijk een bindhars en pigmenten toegevoegd. In die toevoeging ligt ook het voordeel van composietsteen. Want de combinatie van mineralen, hars en het fabricageproces zorgen ervoor dat het blad niet poreus is, en de pigmenten kleuren de bladen in een scala van tinten. Het assortiment van Smits Keukens wordt geleverd door composietsteen van Jetstone, die elk een eigen karakter hebben. Jetstone lijkt in uiterlijk en kenmerken heel sterk op graniet, maar is tóch composietsteen – met alle comfort van dien. In het composiet-keukenblad zijn alle goede eigenschappen van natuursteen en de kracht van composietsteen gebundeld. Composiet heeft de uitstraling van graniet, en is heel hard en warmte vast. Maar in tegenstelling tot graniet is het niet poreus, zodat het blad niet meer geïmpregneerd hoeft te worden. En wat minstens zo belangrijk is: Composiet kent een rijke schakering van graniettinten – maar óók vele andere kleuren.

Composiet is een product van de gerenommeerde steenfabrikant Jetstone. Het wordt vervaardigd van fijne en grovere deeltjes kwarts en graniet (tot 93%). Om die harde korrels te binden, wordt er een superieure polyesterhars doorheen gemengd, die voorzien is van kleurstoffen. Na persing onder extreem hoge druk worden uiteindelijk platen verkregen waarin de natuurlijke patronen van het steen bewaard zijn gebleven, en die eigenschappen van natuurstenen bladen nog overtreffen: Composiet is niet poreus, en de kleuren variëren van tijdloos-naturel tot modern. En de keuze uit al die tinten kunt u gewoon maken bij uw keukenadviseur, omdat Composiet minder grillig is dan natuursteen. Bij sommige granietsoorten daarentegen zal de definitieve materiaalkeuze gemaakt moeten worden bij de steenfabrikant, omdat monsterstukken de nuanceverschillen tussen de granietblokken niet kunnen laten zien. De 20 mm dikke Composiet-toplaag wordt tot slot onderlijmd met een verstevigingslijst en vervolgens voorzien van een randlijst. Bij Smits Keukens heeft u keuze uit maar liefst drie varianten van Composiet: gepolijst, gezoet en antiek.

Glas

Frosted glass is een van de minst traditionele materialen voor keukenbladen. Het is als het ware gemaakt voor de moderne designkeuken. Maar frosted glass mag dan eigentijds zijn, het is tegelijk ook tijdloos, zodat u er jarenlang plezier van kunt hebben. Temeer daar het blad niet alleen een luxe uitstraling heeft, maar ook comfortabel is in het gebruik door zijn watervastheid en hittebestendigheid.

Frosted glass is geen gewoon glas. Dan zou het waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn! Het gaat om thermisch gehard glas: glas dat extreem verhit wordt (tot 650 °C!) en vervolgens door gestuwde koude lucht wordt afgekoeld, waardoor het vele malen sterker wordt dan gewoon glas van dezelfde dikte. Dit soort glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals buitenpuien. We zien het ook wel in douchecellen. Voor de bladen van Smits Keukens worden twee soorten glas gebruikt: het standaard groene glas en extra helder glas. Dit glas is aan de bovenzijde geëtst, waardoor het een matte uitstraling heeft (‘frosted’).

Smits Keukens biedt u de bladen in twee diktes: 10 mm en 15 mm. Verder heeft u keuze uit vier kleuren: Green, Ice, White en Silver. Dit zijn uitsluitend lichte kleuren omdat bladen met een donkere kleur sneller krassen zullen vertonen. Het is niet zo dat deze bladen eerder of meer beschadigen, maar krassen zijn gewoon beter zichtbaar door de donkere kleur. Om het blad lang mooi te houden, dient er dus voorzichtiger mee te worden omgegaan.