Smits Keukens

Spoelbakken

De spoelbak is een belangrijk onderdeel van een keukenblad. Niet alleen kan een goede spoelunit het comfort en de hygiëne van uw aanrecht vergroten; ook is uw keuze bepalend voor de uitstraling daarvan. En die keuze is ruim: er zijn enkele, anderhalve en dubbele units in vele vormen en van verschillende materialen, al dan niet voorzien van handige accessoires. Daardoor zult u altijd een spoelbak kunnen vinden die past bij uw gebruik, uw smaak en het materiaal en model van uw keukenblad.

De meeste spoelbakken worden gemaakt van r.v.s. en kunststof. R.v.s. (roestvrij staal) is een metaallegering, waarin de belangrijkste elementen chroom en nikkel zijn: het chroom geeft r.v.s. zijn glans, het nikkel maakt dat r.v.s. weliswaar niet roestvrij maar wel roestvast is. Want r.v.s. kan wel degelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak, en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen. Hoewel de metaalsoorten in de legering dus altijd dezelfde zijn, variëren de verhoudingen waarin zij worden toegepast per fabrikant. Kunststof wordt op meerdere manieren vervaardigd; de specifieke samenstelling bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van de bak.

Uitgebreide collectie

In de uitgebreide collectie spoelbakken van Smits Keukens vindt u zowel r.v.s.-bakken als units van verschillende soorten kunststof; allen van de hoogste kwaliteit. Zo levert Smits Keukens uitsluitend units van r.v.s. met een chroom-nikkelverhouding 18/10. Daarnaast is Smits Keukens (de enige) leverancier van de unieke Cristalite-onderbouwunit: de eerste spoelbak met natuurlijke bacteriënstop. De antibacteriële formule is gebaseerd op puur zilver. In de Cristalite®-unit zijn namelijk zilverionen verweven die de bacteriegroei actief tegengaan.

De eigenschappen van een spoelbak hangen in de eerste plaats af van het materiaal. Zo is r.v.s. duurzaam, hittebestendig en resistent tegen tal van ook niet-huishoudelijke chemicaliën. Kunststof heeft weer als voordeel dat het in meerdere kleuren verkrijgbaar is. De Cristalite®-unit is nog vele malen krasbestendiger en stootvaster dan een r.v.s.-bak. Het is ook de eerste spoelbak die echt 100% hygiënisch is, dankzij de natuurlijke bacteriënstop. Die bacteriewerende werking kent geen enkel ander materiaal. Maar Cristalite heeft nog meer voordelen: het is extreem hard, 100% watervast, breukvast én licht- en kleurecht.

Opbouw- of inbouwspoelbak

Verder is ook het soort spoelbak van belang. Grofweg zijn er twee soorten: de opbouw- en de inbouwspoelbak. Voor de opbouwunit wordt een uitsparing gemaakt in het keukenblad, waar de bak vervolgens in wordt gelegd. Daarbij vallen de randen over het werkblad. De inbouwspoelbak daarentegen wordt verzonken in het blad. Dat betekent, dat de bovenkant gelijk komt te liggen met de bovenzijde van het werkblad. Smits Keukens maakt voor de integratie gebruik van een speciale methode, die garandeert dat er nagenoeg geen kitranden te zien zijn rondom de spoelbak. Deze afwerking verfraait niet alleen het uiterlijk van het blad, maar vergroot ook zijn gebruiksvriendelijkheid en de hygiëne, omdat voedselresten geen kans krijgen om in te trekken.
Ook sluit het de kans op lekkage uit.

Tot slot verschillen de spoelbakken van maatvoering, model en merk – en daarmee van prijs.
Smits Keukens heeft nagenoeg alle mogelijkheden in huis. De meest eenvoudige bak in het programma is de enkele unit, die diep of ondiep, rond of vierkant kan zijn, en al dan niet wordt geleverd met afdruipgedeelte. Wat uitgebreider, en dus meer mogelijkheden biedend, zijn de anderhalve en dubbele units met een bijpassend (los verkrijgbaar) inzetbakje, snijplank en/of servieskorf. Het nieuwste op dit gebied wordt al geen spoelbak meer genoemd, maar een ‘multifunctioneel werkcentrum’. Een dergelijke spoelunit bestaat uit een grote en een kleinere spoelbak, die in een enkele eenvoudige handeling kan worden omgevormd tot één royale bak waarin met gemak een wok kan worden afgewassen. Ook hierbij zijn accessoires los verkrijgbaar. Smits Keukens levert al die varianten van de bekende merken, maar heeft ook een complete collectie spoelunits van het eigen merk. Deze units zijn van even hoge kwaliteit, maar kosten aanzienlijk minder.